CIA acuză Huawei că ar fi plătită de securitatea chineză pentru a ne spiona
Conflictul dintre guvernul Statelor Unite și Huawei este deja celebru, dar compania chineză pare să primească acuzații și de la CIA acum.
SUA și China sunt într-o dispută continuă. Fiecare vrea să fie țara care furnizează rețea 5G către Europa. Guvernul SUA deja a interzis agențiilor federale să utilizeze produsele companiei. De asemenea, Trump chiar presează țările europene să-i urmeze exemplul.
CIA susține că producătorul de telefoane ar avea legătură cu securitatea chineză. Agenția de informații americană avertizează că Huawei a fost finanțată de serviciile de informații și securitate de la Beijing. Aceasta ar putea fi compania care urmează să furnizeze tehnologia 5G și către Europa,
Aceasta ar fi primit bani de la Comisia Națională de Securitate a Chinei, Armata Populară de Eliberare, dar și de la o ramură a rețelei de informații de stat a țării.
Ce probleme ar presupune colaborarea cu Huawei
Îngrijorările Statelor Unite sunt tot mai mari. Acestea cred că Huawei ar putea oferi Chinei o modalitate de a spiona oamenii, în cazul în care va ajunge să ofere infrastructura de telecomunicații. Americanii cred că Huawei ar putea ajunge să asculte apeluri, să citească mailuri, ori ar putea chiar obține acces la operațiuni de combatere a terorismului sau chiar spiona politicieni și lideri.
Mai devreme în 2019, SUA a împărtășit informația cu ceilalți membri ai alianței Five Eyes. Este vorba despre Marea Britanie, Australia, Canada şi Noua Zeelandă.
Inițiativei Statelor Unite i s-au alăturat și Australia, Noua Zeelandă și Japonia. Toate acestea au interzis și ele colaborările cu producătorul de telefoane.
Legea chineză permite guvernului să folosească aproximativ orice informație în numele securității naționale. Deci îngrijorările ar putea avea o bază.
Totuși, Huawei contestă acuzațiile potrivit cărora ar funcționa ca o ramură a aparatelor de securitate și de informații chineze, potrivit Gizmondo. Huawei susține că nu este decât o modalitate prin care să fie eliminată din cursa pentru furnizarea rețelei 5G.